پست وبلاگ

رنج عشایر ایلام کجا می رود

رنج عشایر ایلام کجا می رود

به گزارش اکوتو ، امروزه هر دیار و شهر را به اسم یک سوغات می شناسند، شهری با گردو، دیاری با پسته و… ولی شاید خیلی ها ندانند سوغات استان ایلام چه چیزی است و همیشه این سوال در ذهنشان وجود داشته باشد.

دیار ایلامیان سرزمین تاریخ و تمدن ۹ هزار ساله با فرهنگی غنی از قدیم تاکنون جایگاه مردمی بوده که همواره به عنوان افرادی فعال در عرصه های مختلف شناخته شده است.

وجود دامداری و زندگی عشایری در استان ایلام باعث شده این استان یکی از مهمترین مراکز تولید گوشت، شیر، پنبه، صنایع دستی و …در کشور باشد که البته کیفیت این تولیدات نیز بسیار بالا است.

روغن حیوانی یکی از مهمترین تولیدات عشایر استان ایلام است که از قدیم تاکنون جایگاه بسیار بالایی در وعده های غذایی مردم استان داشته و هم اکنون نیز مورد توجه گردشگران و مسافران استان قرار می گیرد.

در گذشته به دلیل فعالیت زیاد مردم در طول روز همواره از روغن حیوانی در راستای تامین قوای بدنی استفاده می کردند و حتی الان هم این روغن در سطح استان بسیار استفاده می شود.

این روغن به دلیل کیفیت بالا در حال حاضر به عنوان یک سوغات در استان شناخته می شود که متاسفانه نبود برنامه ریزی درست، ساماندهی نامناسب، نداشتن برند و بسته بندی باعث شده این محصول تولیدی عشایر ایلام ناشناخته بماند.

هرچند این محصول با کیفیت بیشتر اوقات توسط دلالان از استان خارج می شود ولی با یک برنامه ریزی درست در راستای معرفی هرچه بیشتر این سوغات در کشور می توان کوشید.

تولید روغن حیوانی در حال حاضر به روشهای سنتی انجام می شود، به طوری که روغن حیوانی از نوعی کره محلی به‌دست می‌آید که از به هم زدن دوغ در مشک تهیه می‌شود. ابتدا دوغ تهیه شده از ماست را درون مشک ریخته و پس از تکان دادن مشکه، کره را از دوغ جدا می‌کنند.

سپس کره را درون دیگهای بزرگ ریخته و به ملایمت حرارت می‌دهند، در اثر حرارت، آب کره تبخیر و روغن آن که چربی حیوانی است باقی می‌ماند.

البته گفتن این حرف در نوشتن ساده است ولی برای به دست آوردن روغن حیوانی شاید ساعتها زنان عشایر تلاش می کنند به خصوص اینکه باید مشکه را پشت سرهم تکان دهند تا بتوان کره را ازدوغ جدا کرد.

رنج عشایر ایلام کجا می رود

بعد از مرحله تولید تازه مشکلات عرضه و فروش این محصول آغاز می شود، متاسفانه در این زمینه بیشتر حضور دلالان به چشم می آید و عرضه این محصول به عنوان سوغات استان به طور پراکنده در برخی واحدهای صنفی مشاهده می شود.

جایی برای عرضه مستقیم این روغن با کیفیت نیست و البته در این بین خیلی از گردشگران و مسافران برای تهیه این محصول دچار مشکل می شوند که اول از همه باید یک مرکز اصلی برای عرضه این محصول در استان وجود داشته باشد.

دومین بحث برای عرضه این محصول ناشناخته بودن آن در استان بوده که بدون هیچ اسم یا برندی عرضه می شود و حتی گاهی به اسم دیگر استانهای کشور هم به فروش می رسد.

سوغات ایلام نیازمند بسته بندی و معرفی هستند

عبدالمالک شنبه زاده مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه هم اکنون «روغن حیوانی» و «بژی برساق» دو محصول تولیدی مهم در استان ایلام هستند، بیان داشت: این دو محصول سوغات استان هستند که باید اول از همه در بحث عرضه و تولید بیشتر تلاش کرد و دوم اینکه این محصولات با بسته بندی و اسم ایلام به فروش برسدباید اول از همه در بحث عرضه و تولید بیشتر تلاش کرد و دوم اینکه این محصولا با بسته بندی و اسم ایلام به فروش برسد.

وی بیان داشت: چند محصول مهم استان از جمله گلیم نقش برجسته هم اکنون دارای هولوگرام است یعنی این محصولات به عنوان سوغات و برند اختصاصی استان ایلام ثبت شده که تلاش می کنیم برای دیگر سوغات نیز این مهم محقق شود.

مدیر میراث فرهنگی استان ایلام گفت: در حال حاضر یک بازارچه صنایع دستی در شهر ایلام وجود دارد و نسبت به عرضه عسل، روغن حیوانی، صنایع دستی و…که سوغات استان هستند، اقدام می کنند و گردشگران می توانند از آن استفاده کنند.

ایلام

شنبه زاده افزود: می توان با تکمیل زنجیره تولید روغن حیوانی در راستای اشتغال و درآمد برای مردم استان تلاش کرد که البته این مهم نیازمند همکاری دستگاه های اجرایی مختلف و سرمایه گذاری است.

ارزش و میزان تولید روغن حیوانی در ایلام

علی سلیمی مدیر کل امور عشایری استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر سالانه بیش از ۴۵۰ تن روغن حیوانی در استان ایلام تولید می شود که ارزش این میزان روغن حیوانی بیش از ۲۸ میلیارد تومان است. در حال حاضر سالانه بیش از ۴۵۰ تن روغن حیوانی در استان ایلام تولید می شود که ارزش این میزان روغن حیوانی بیش از ۲۸ میلیارد تومان است

وی بیان داشت: ارزش هر کیلو روغن حیوانی بستگی به کیفیت آن دارد ولی به ازای هر کیلو ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار ریال و شاید هم بیشتر پرداخت می شود.

مدیر کل امور عشایری استان ایلام با اشاره به اینکه روغن حیوانی به عنوان مهمترین محصول تولیدی در استان شناخته می شود، گفت: ارزش غذایی این روغن باعث شده از نقاط دور کشور هم برای خرید این روغن وارد استان شوند.

وی تصریح کرد: یکی از مهمترین مسائلی که جامعه عشایر استان ایلام با آن مواجه است بحث فروش محصولات است چراکه اکثر این تولیدات توسط دلالان به خارج از استان ارسال می شود.

روغن حیوانی دست رنج عشایر استان ایلام این روزها برای اینکه بیشتر به فروش برسد نیازمند برندسازی و بسته بندی مناسب است که در این بین سرمایه گذاری روی این محصول می تواند منجر به اشتغال و درآمد برای خانوارهای استان شود.

درباره ی مهدی ذاکری

خواست خدا ، باعث شد قطعه ای از ایران زیبایمان را ببینم و بشناسم ، علاقه ام برای ایران شناسی بیشتر شد تا شاید عمل کرده باشم به گفته خدای مهربانم " سیرو فی الارض..." . از آنجایی که این سیر در آفاق ، هزینه بردار است ، اقتصاد نیز اصل مهمی است که اخبارش را تقدیمتان می کنم.

مقالات مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *